woensdag 22 november 2017

Zichtbaar deel 2


Ik kom er vandaag achter, dat ik alweer in verzuim ben...Dit schreef ik in mijn vorige blog:

"Misschien moet ik elke dag maar eens een foto posten op mijn zakelijke FB-site met een kort berichtje erbij...een schemaatje maken met de onderwerpen....de sportscholen benaderen in het dorp en hier een workshop gaan geven.....eindelijk eens die clinic geven aan de fysiotherapeuten waar ik mee samenwerk....o en reageren op dat bericht, waarin ik ben getagt voor een samenwerking....
En als ik dan zo lees, wat ik opschrijf en wat er dan nog in mijn hoofd leeft, dan denk ik...help! Wanneer ga ik dit allemaal doen? Een dag heeft maar 24 uur...Kan 1 stemmetje me geruststellen dat zegt:"Je ging toch een planning maken? Alles op zijn tijd...."

Gelukkig mag ik elke dag opnieuw beginnen en vandaag is de eerste dag van de rest van mijn leven, dus....niets te verliezen... Allereerst mijn foto, zoals beloofd...

Tatáááá....
Wat wil ik met deze blogs bereiken? Nou, één van de belangrijkste dingen is: zichtbaar maken wat ik doe en vooral hóe ik het doe, Ik ben dan in eerste instantie een registerpodoloog, maar ik doe veel meer. Veel mensen weten niet wat een registerpodoloog is en wat zo iemand doet. In het kort: ik een registerpodoloog bestudeert de leer van de voet. Hierbij kijk ik ook naar de rest van het lichaam, maar zal mijn uitgangspunt de voet zijn. Ik maak o.a. steunzolen en als ik dus een zool maak, heeft dat invloed op de rest van het lichaam. Ik verplaats bv. het lichaamszwaartepunt, of ik verminder de druk op gewrichten en/of botten in de voet, maar ook bv. in de knieën, maar bovenal is mijn doel pijnvermindering of standsverbetering. Ik maak teenstukjes (ortheses) van siliconenmateriaal, waarbij ik de tenen weer in de goed stand houd, bv bij over elkaar liggende tenen. Als ik denk dat het nodig is, verwijs ik ook door naar andere disciplines, zoals bv. een fysiotherapeut. Als ik denk dat een echo nodig is, stuur ik mijn cliënten door naar een bevoegde collega. Ook wijs ik mijn cliënten op de mogelijkheid van shockwave therapie bij bepaalde klachten.

Sinds december 2016 ben ik ook voetentherapeut. Is dat niet hetzelfde dan? Hoor ik je denken... Euh, nee. Als voetentherapeut geef ik gericht oefeningen mee om de voetspieren te trainen, al dan niet i.c.m. met het aanleggen van medical tape. Dit staat in Nederland nog behoorlijk in de kinderschoenen (om in bijpassende termen te spreken). Wat kun je hier dan mee doen? Heel veel. Voetklachten als een hallux valgus (scheve grote teen) kun je recht trainen, mits er nog voldoende beweging in het gewricht aanwezig is. Bij hielpijnklachten kun je voetentraining inzetten om de peesplaat op te rekken, en het soepel maken van het weefsel in je voet. De kuitspieren neem je ook mee in de oefeningen.  Dit om de voet sterker te maken en de klacht te verminderen/op te lossen. Vaak kun je ook voorkomen, dat steunzolen nodig zijn. Soms is beide een optie met de mogelijkheid om de zolen af te bouwen als de voet sterker wordt en de klacht minder aanwezig is. Ook voor doorgezakte voetbogen zijn oefeningen om de voet sterker te maken, waardoor voetbogen kunnen herstellen. In Finland wordt deze manier van therapie al veel langer gegeven en is ook wetenschappelijk onderbouwd. Het wordt wat dat betreft ook tijd voor zorgverzekeraars om hier eens naar te kijken, want voetentraining zou wat mij betreft in de vergoedingenlijst moeten komen, bij zorgverzekeraars die geen voetbehandeling in hun aanvullende pakket hebben. Zéker als er op deze manier veel aangepaste schoenen en steunzolen kunnen worden voorkomen., want heb je eenmaal steunzolen, dan volgen er in veel gevallen om de 2 jaar nieuwe. De meeste podo's werken nog op die manier. Voetklachten? Ok, stevige schoen met een steunzool erin en klaar is Klara, maar zo werkt het niet altijd... Als jij rugklachten hebt, krijg je toch ook net meteen een corset aangemeten? Nee, dan mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut gaan oefenen in de oefenzaal.

Wat doe ik ànders dan andere podologen/podotherapeuten? Geen idee. Wat ik belangrijk vind, is een persoonlijke benadering. Je krijgt alleen te maken met mij. Geen andere collega's, just me. Ik maak tijd voor mijn cliënten en wil die tijd ook nemen. Waarom? Mensen voelen zich dan gehoord en vaak helpt dat de cliënt al voor een deel. Niets is vervelender, dan dat je het gevoel hebt, dat er niet naar jou en je klachten geluisterd word. Ik neem mijn cliënten en hun klachten serieus. Als iemand tijdens de controle zegt, dat de zolen niet goed zitten, dan ga ik kijken of ik het probleem kan oplossen. Ik zal het niet afdoen als onzin en dat je er maar aan moet wennen. 
Verder kom ik bij mensen thuis. Moet je daarvoor slecht ter been zijn? Welnee, dat staat open voor iedereen. Oké, voor een huisbezoek vraag ik wel een kleine vergoeding, maar daar heb ik dan ook een goede reden voor. Mijn apparatuur kan ik alleen meenemen met de auto. Tja en autorijden kost nu eenmaal geld. Ik kijk naar mijn cliënt en maak dus ook een persoonlijk plan, toegespitst op degene die ik voor me heb. Geen standaard plan vanuit het boekje van: zo moet het werken . Nee, Jij als persoon bent belangrijk! Wat bij een ander wel werkt, hoeft voor jou niet te werken. Daarom gebruik ik ook diverse materialen in mijn zolen en diverse hardheden. Ik pas de zolen die ik gemaakt heb ook altijd in de schoenen. Past het? Prima! Anders maak ik ze pas.

Tot zover dit onderwerp. Rest me nog even te melden, dat ik één ding uit de vorige blog wèl ben nagekomen....ik heb gereageerd op dat bericht waarin ik getagt ben... Ik hoop op en leuke en vruchtbare samenwerking...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten