maandag 20 november 2017

Workshop Voetentraining

Het is alweer even geleden, maar ik wilde tòch nog een verslag delen van mijn workshop voetentraining van vorige maand.

Hoewel de aanmeldingen aanvankelijk niet binnenstroomden, had ik op de dag zelf toch een mooie groep deelnemers van 8 personen. De winkel van Barefoot And More in Arnhem diende als decor.
Eén van de schaars te vinden specialistische winkels van ons land op het gebied van de zogenaamde Barefootschoenen, het minimalistisch schoeisel of de zero-drop schoenen. Een lieflijk klein winkeltje met een enorme keus aan schoenen waarop je loopt, alsof je op blote voeten loopt.

Wat me opviel bij binnenkomst van mijn deelnemers, was dat ze allemaal, stuk voor stuk al op deze minimalistische schoenen liepen. Een teken, dat mijn workshop hier volledig tot zijn recht zou komen. Deze mensen hadden deze manier van lopen al ontdekt. Dat maakt deze workshop anders dan mijn vorige.

Nadat iedereen van koffie of thee was voorzien, kon ik beginnen. Ik vertelde eerst iets over mezelf en daarna begon ik over de achtergrond van de voetentraining. Over de grondlegger Christian Larsen en zijn Spiral Dynamik en ook over wanneer je voetentraining in kunt zetten en wat een schoen nu een barefootschoen maakt en welke schoenen hier juist níet bij horen.Terwijl ik vertelde kwamen er af en toe vragen tussendoor, die ik zo goed mogelijk probeerde te beantwoorden. Op 1 vraag heb ik tot nu toe geen bevredigend antwoord kunnen vinden. Ook niet op internet. De vraag is me sindsdien bijgebleven en houd me nog regelmatig bezig. Wie heeft bedacht, dat er een hakverhoging in zolen van schoenen hoort en waarom is de teensprong hiervan afhankelijk? (ok, het eerste deel van de vraag, was de vraag zoals die gesteld is. Het tweede deel kwam bij mij zelf op, toen de vraag gesteld werd, maar deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden). Het enige wat ik hierop gevonden heb tot nu toe, is dat de hak in de 16e eeuw een teken van aanzien was onder de mannen van adel. Mannen, ja! Hoe hoger de hakken, hoe meer aanzien. Tijdens de Franse Revolutie is dit tij weer gekeerd, want toen was men wars van alles wat met adel te maken had en verdween de hak weer uit beeld. Maar wie die hak nu bedacht heeft en waarom?? Ook Wikipedia moest me het antwoord schuldig blijven. Suggesties zijn welkom...

Het tweede deel van mijn workshop bestond uit een aantal oefeningen. Hier waren de meeste mensen erg nieuwsgierig naar. Een aantal deelnemers hadden al wel eens iets met voetentraining gedaan, maar toch waren de meeste oefeningen nieuw. Voordat we daadwerkelijk met de oefeningen begonnen, heb ik een mini-blote-voeten-pad klaargelegd. Deze bestond uit een bak met mos, een bak met boomschors, een bak met stenen en een yogamat met kleine stenen. Vooral de laatste bleek een uitdaging en nog erg gevoelig aan de voeten. Na een tweetal oefeningen met tennisbal, mochten ze nog een keer over dit pad lopen en toen bleek, dat er al duidelijk verschil te merken was. De oefeningen met theraband vroegen hier en daar nog om wat assistentie van mijn kant, want het bleek toch nog lastiger dan gedacht. Na hier en daar nog een kleine instructie, had iedereen de oefening te pakken. Daarna namen de deelnemers die niet meegingen met de wandeling afscheid van de rest en werden passende Fivefingers(teenschoenen) uitgezocht, die geregeld waren door de eigenaren van dit lieftallige winkeltje.

Ja en toen gingen we naar buiten, naar het Sonsbeekpark. Esther (één van de eigenaren), nam ons mee daar naartoe. Eenmaal in het park, gaf ik de groep de opdracht om vooral een beetje te spelen met de schoenen en de omgeving waarin gelopen zou worden. Loop op verhard, op gras, op stenen. Zoek randjes op, loop door plassen (die waren er genoeg, want we hielden het niet helemaal droog) en neem vooral een paar trappen. We liepen kriskras door het mooie park en iedereen was na afloop weer een ervaring rijker. Men kon beamen wat ik verteld had en eenmaal terug in de winkel waren er geen inhoudelijke vragen meer. De schoenen werden weer ingeleverd en degene die nog wat aan wilde schaffen, deed dat, terwijl ik hier en daar mijn spullen weer beetje bij beetje bijeen schaarde.

Nadat ik zelf ook nog wat gepast heb en wat aangeschaft heb, nam ik afscheid, om weer huiswaarts te keren. Het was zeer geslaagd. Een paar kleine puntjes voor de volgende keer....waar ik zéker wat mee kan. Ik wil de deelnemers bedanken voor hun deelname en de eigenaren Esther en Vincent wil ik nogmaals bedanken voor het bieden van dit podium! Mogelijk komt er een vervolg....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten