dinsdag 18 september 2018

Te Koop: Meindl schoenen; te klein gekocht




De aanleiding voor deze blog: een post op Facebook met bovenstaande titel.
Dit vind ik, persoonlijk èn als wandelpodoloog altijd zó jammer. Niks ten nadele van degene, die een dergelijk bericht post hoor, maar ten opzichte van de winkels waar deze te kleine schoenen vandaan komen. 
In mijn praktijk kom ik zó vaak mensen tegen die te kleine schoenen hebben aangeschaft en óók op marktplaats zijn de meeste advertenties geplaatst voor te kleine schoenen.... Wáár gaat het toch mis?
Ik vraag me dan altijd af, waar mensen hun schoenen halen? Welk advies ze meekrijgen van de verkopers? Hoeveel kennis en ervaring met wandelschoenen hèbben deze verkopers? Worden schoenen wel daadwerkelijk opgemeten, of wordt er alleen maar gevraagd naar de maat aan de potentiële koper en de genoemde maat erbij gepakt? Wordt een maat gecontroleerd middels het inlegzooltje en/of in de schoenen zelf? Mogen kopers de schoenen nog een week 's avonds in huis op hun gemak uittesten? En vooral ook: worden de schoenen wel eerlijk verkocht, of gaat het alleen maar om de verkoopcijfers?
Tevens word ik er ook erg moe van.... Mijn missie is om alle wandelaars pijnvrij te laten lopen en mensen die niet wandelen, juist in beweging te krijgen ( en te houden) door juist wèl te gaan wandelen, maar dan moet de basis (lees: de schoenen) wèl goed zijn. Wat goede schoenen zijn, laat ik hierbij even in het midden, want dat is voor èlke voet anders. Bovendien hangt dit ook af van de overtuiging van mensen wat betreft wandelschoenen. (de één geeft de voorkeur aan barefootschoenen, de ander aan de "echte" wandelschoen). 
Gaat het echter om de "èchte" wandelschoenen, dan is dit heel eenvoudig op te meten. Binnenzooltje uit de schoenen, voet erop in stand met gewicht erop en dan zou er een ruimte van 10-15 mm voor op het zooltje over moeten blijven voor de voet om af te wikkelen en om uit te zetten. Twijfel je? Leg dan de zool weer in de schoen, doe je voet er ook in. Schuif naar voren (tenen vlak houden en met gewicht op de schoen, liefst in stand) en kijk of er makkelijk een vinger achter past (geen 2 of 3, maar 1). Heb je een erg smalle vinger, dan mag er een klein beetje speling zijn. Ga dan lopen en voel!!!! Als je schoen NIET schuift bij de hiel en NIET knelt in de voorvoet, dan is de hielfitting en breedte goed. Zijn je tenen aan de voorkant vrij (met hoge schoenen kun je nog de hellingtest doen: Héél belangrijk! Ga dan op de helling staan met je tenen naar beneden. Blijven je tenen nu ook vrij? Kun je ze goed wiebelen? Dan heb je de goede pasvorm te pakken.), dan is de lengte ook goed. De schoen mag NIET drukken op het afwikkelpunt (daar waar de schoen iets knikt). Dit loop je er namelijk NIET uit en laat je NOOIT verleiden om schoenen aan te schaffen, die je zogenaamd "uit moet lopen". Wandelschoenen moeten metéén goed zitten. Ze kunnen hooguit wat meer naar je voeten gaan staan. Nieuwe schoenen, die je meteen moet laten uitknobbelen, nog vòòr je ermee hebt gewandeld? NIET DOEN! 

Hoop, dat ik met deze informatie een hoop mensen een plezier kan doen. Helaas weet óók ik, dat je zelfs een miskoop kunt doen in een speciaalzaak, door onkunde van de verkopers. Ik geef altijd als advies mee: koop je schoenen door de week in de namiddag. Dan zijn je voeten al dikker dan s'morgens (en kun je beter inschatten of een schoen zal gaan knellen of niet) èn je hebt vaak de meest ervaren verkopers. De parttimers, minder ervaren verkopers en stagiaires werken vaak op de koopavonden en in de weekenden...
Beheren


Beantwoorden1 min