dinsdag 18 september 2018

Te Koop: Meindl schoenen; te klein gekocht




De aanleiding voor deze blog: een post op Facebook met bovenstaande titel.
Dit vind ik, persoonlijk èn als wandelpodoloog altijd zó jammer. Niks ten nadele van degene, die een dergelijk bericht post hoor, maar ten opzichte van de winkels waar deze te kleine schoenen vandaan komen. 
In mijn praktijk kom ik zó vaak mensen tegen die te kleine schoenen hebben aangeschaft en óók op marktplaats zijn de meeste advertenties geplaatst voor te kleine schoenen.... Wáár gaat het toch mis?
Ik vraag me dan altijd af, waar mensen hun schoenen halen? Welk advies ze meekrijgen van de verkopers? Hoeveel kennis en ervaring met wandelschoenen hèbben deze verkopers? Worden schoenen wel daadwerkelijk opgemeten, of wordt er alleen maar gevraagd naar de maat aan de potentiële koper en de genoemde maat erbij gepakt? Wordt een maat gecontroleerd middels het inlegzooltje en/of in de schoenen zelf? Mogen kopers de schoenen nog een week 's avonds in huis op hun gemak uittesten? En vooral ook: worden de schoenen wel eerlijk verkocht, of gaat het alleen maar om de verkoopcijfers?
Tevens word ik er ook erg moe van.... Mijn missie is om alle wandelaars pijnvrij te laten lopen en mensen die niet wandelen, juist in beweging te krijgen ( en te houden) door juist wèl te gaan wandelen, maar dan moet de basis (lees: de schoenen) wèl goed zijn. Wat goede schoenen zijn, laat ik hierbij even in het midden, want dat is voor èlke voet anders. Bovendien hangt dit ook af van de overtuiging van mensen wat betreft wandelschoenen. (de één geeft de voorkeur aan barefootschoenen, de ander aan de "echte" wandelschoen). 
Gaat het echter om de "èchte" wandelschoenen, dan is dit heel eenvoudig op te meten. Binnenzooltje uit de schoenen, voet erop in stand met gewicht erop en dan zou er een ruimte van 10-15 mm voor op het zooltje over moeten blijven voor de voet om af te wikkelen en om uit te zetten. Twijfel je? Leg dan de zool weer in de schoen, doe je voet er ook in. Schuif naar voren (tenen vlak houden en met gewicht op de schoen, liefst in stand) en kijk of er makkelijk een vinger achter past (geen 2 of 3, maar 1). Heb je een erg smalle vinger, dan mag er een klein beetje speling zijn. Ga dan lopen en voel!!!! Als je schoen NIET schuift bij de hiel en NIET knelt in de voorvoet, dan is de hielfitting en breedte goed. Zijn je tenen aan de voorkant vrij (met hoge schoenen kun je nog de hellingtest doen: Héél belangrijk! Ga dan op de helling staan met je tenen naar beneden. Blijven je tenen nu ook vrij? Kun je ze goed wiebelen? Dan heb je de goede pasvorm te pakken.), dan is de lengte ook goed. De schoen mag NIET drukken op het afwikkelpunt (daar waar de schoen iets knikt). Dit loop je er namelijk NIET uit en laat je NOOIT verleiden om schoenen aan te schaffen, die je zogenaamd "uit moet lopen". Wandelschoenen moeten metéén goed zitten. Ze kunnen hooguit wat meer naar je voeten gaan staan. Nieuwe schoenen, die je meteen moet laten uitknobbelen, nog vòòr je ermee hebt gewandeld? NIET DOEN! 

Hoop, dat ik met deze informatie een hoop mensen een plezier kan doen. Helaas weet óók ik, dat je zelfs een miskoop kunt doen in een speciaalzaak, door onkunde van de verkopers. Ik geef altijd als advies mee: koop je schoenen door de week in de namiddag. Dan zijn je voeten al dikker dan s'morgens (en kun je beter inschatten of een schoen zal gaan knellen of niet) èn je hebt vaak de meest ervaren verkopers. De parttimers, minder ervaren verkopers en stagiaires werken vaak op de koopavonden en in de weekenden...
Beheren


Beantwoorden1 min

maandag 4 juni 2018

Mijn verhaal als wandelpodoloog

Mijn verhaal begint in de buitensportwinkel, waar ik bijna 7 jaar heb gewerkt. Binnengekomen als verkoopmedewerker en weggegaan als bedrijfsleider. Helaas kon het bedrijf door diverse omstandigheden niet blijven bestaan in de huidige hoedanigheid. Een faillissement volgde en ik stond op straat. Daarna bij een andere buitensportzaak gewerkt in Deventer. Na een jaar ben ik in Borne gaan werken bij een hardloop-en wandelsportzaak, waarbij ik ook mijn vak van podoloog kon uitoefenen.
In 2007 heb ik mijn podologiepraktijk tot leven gebracht en ben ik begonnen bij de schoenmaker aan de Gronausestraat, achter de winkel.  Elke maandag was ik hier te vinden. In 2010 werd onze oudste dochter geboren. Ik ben dankbaar voor de keuze om het eerste jaar bij haar thuis te zijn. Ik heb dat heel waardevol gevonden.
Na nog een verhuizing met de praktijk naar een paar panden verderop, houd ik sinds 2012 spreekuur bij Fysiotherapie De Eekmaat. Echter niet voor lang, want door de vroeggeboorte en overlijden van onze tweeling ben ik een tijd uit de running geweest. Daarna bleek al snel, dat er nog een kindje zou komen en toen onze zoon er was, verliep zijn eerste jaar ook niet geheel rimpelloos.  Uiteindelijk heb ik in 2015 de draad weer op gepakt  en ben ik weer te vinden in de prikpost bij Fysiotherapie De Eekmaat aan de Schoolstraat 20, elke maandag van 13-17u.

In het begin richtte ik mij op iedereen, die een podoloog nodig had en bestond de behandeling veelal alleen uit steunzolen of siliconenortheses. Dat zijn op de voet gemaakte hulpmiddelen van siliconenmateriaal, die de te(n)enstand kan beïnvloeden. Echter in 2015 had ik door dat ik de wandelaar heel erg mis en dat me opgevallen was, dat deze groep mensen eigenlijk een beetje vergeten werd, als het om voetklachten gaat. Dus heb ik besloten om terug te gaan naar mijn roots....de wandelaar. Ik liep met wandelgroepen mee, ging naar wandelevenementen en gaf workshops omtrent het wandelen en de wandeluitrusting en podologie.

Sinds 2016 ben ik ook voetentherapeut/voetentrainer. Wat houdt dit in? Veel voetklachten worden veroorzaakt door een veranderde voetvorm, waardoor de voetfunctie ook verandert. Als hier niets aan gedaan wordt, verergeren de klachten. Ook schoenen kunnen oorzaak zijn van deze klachten.  Deze klachten kunnen positief beïnvloedt worden door de voet weer soepel te maken en de voetspieren sterker. Wij zijn opgevoed met stevige schoenen met een stijve hiel en dempende zool. Echter door de voet dit comfort te geven, aak je ze ook lui. Voetspieren worden slapper en verliezen hun functie, maar daarmee vervormt de voet ook. Door voetentraining is dit terug te draaien. ook klachten als een scheve grote teen (hallux valgus) of hielpijnklachten zijn vaak goed te behandelen met voetentraining. Het kan zelfs zo zijn, dat een steunzool juist NIET nodig is, maar dat je zelfs op barefootschoenen kunt gaan lopen! Dit zijn schoenen waarbij de voet het helemaal zelf moet doen. D.w.z. er zit geen steun in, ze beschermen alleen je voet tegen scherpe voorwerpen en viezigheid.

Ik ben begonnen met een inloopspreekuur om de maandagmiddag van 13.00-14.00u. Daarna is er spreekuur op afspraak tot 17.00u bij De Eekmaat. Ondertussen ben ik elke vrijdag ook te vinden bij Lossers Voetcomfort aan de Raadhuisstraat 20 in Losser. Hier heb ik spreekuur van 18.30-20.00u. In overleg kan ik ook afspreken op een ander moment.

Wat doe ik?
Ik behandel voet- en houdingsklachten die terug te voeren zijn op de voet. Door mijn ervaring interesse in de wandelsport help ik wandelaars om pijnvrij te wandelen. Ik geef wandeltraining en voetentraining volgens de Spiral Dynamik.

Mijn onderzoek duurt meestal ongeveer een uur. Afhankelijk van de klachten en/of de behandeling kan dit ook iets langer zijn.  Ik stel allerlei vragen om de klacht duidelijk te krijgen. Ik bekijk en onderzoek de voeten en de houding (afhankelijk van de klachten). Daarna laat ik de cliënt op de voetspiegel staan, zodat ik kan zien, hoe iemand staat en hoe de drukverdeling van de voeten is (en nog veel meer). Ik bekijk hoe iemand loopt in de oefenzaal. Dit neem ik meestal even op en bespreek ik met de cliënt. Ik maak blauwdrukken en/of een scan, bekijk en beoordeel de schoenen en geef zo nodig advies. Dan kom ik tot een conclusie en bespreek ik de eventuele behandeling.

Deze behandeling kan bestaan uit: voetentraining, al dan niet i.c.m. medical taping, schoenadvies (bv. barefootschoenen of juist schoenen met meer steun), steunzolen, ander hulpmiddelen als: siliconenortheses, teenspreiders, compressiekousen, gelkousen etc. Ook kan ik besluiten om iemand door te verwijzen naar bv. pedicure, (kinder)fysiotherapeut, huisarts, of iemand wijzen op mogelijk alternatieve behandelingen als shockwavetherapie. Ben ik niet zeker van mijn zaak, dan zal ik ook aangeven, dat bv. het maken van een foto of echografie meer duidelijkheid kan geven. Ook dan verwijs is door naar instanties, waar ik een goede ervaring mee heb.

Ik ben ook werkzaam als kinderpodoloog en werk hierbij nauw samen met Kind en Jeugd Fysio in Enschede. Afspraak in overleg. Ook houd ik een speciaal kinderspreekuur, elke laatste woensdag van de maand van 14.30-16.00u (m.u.v. de zomermaanden) en evt. op aanvraag bij Tiptoo Schoenencentrum Enschede.

Ik geef  ook workshops voetentraining.  Dit is een interactieve training, waarbij ik eerst iets vertel over de achtergrond , waarna de deelnemers zelf aan het werk gezet worden. We gaan dan aan de slag met medical taping, een aantal oefeningen uit de voetentraining en evt.  een wandeling op blote voeten of barefootschoenen. Dus lijkt dit je een leuke en leerzame workshop, neem dan contact op voor meer informatie.

Tot slot geef ik ook wandeltraining. Elke maandagmorgen (soms woensdagmorgen) loop ik met de groep een route die tussen de 5 en 10 km lang is. Ik probeer steeds een andere route/ander gebied uit te kiezen, zodat het interessant blijft. We doen vooraf een korte warming-up, ik zorg voor koffie/thee onderweg en we sluiten af met een korte cooling-down.  Soms drinken we wat in een etablissement. Er kunnen nog deelnemers bij. Voor meer informatie, neem dan contact op.